Terug

Dag 1: De aftrap

Mooi werk. Vandaag is de eerste dag van je 100-dagen Trainen met een prof programma.

Hier vind je dagelijks tips en informatie over ademhaling en fietsen. Je hoeft vandaag niet meteen KOPWERK uit te lezen, je krijgt ook kennis en oefeningen in hapklare brokjes op je persoonlijke tijdlijn. Met dé kennis van mede auteur Koen de Jong ga je grote stappen zetten voor je zelf op het gebied van efficiënt ademhalen. Juist hiervoor beginnen we met de basis van je 'zijn' de ademhaling. Later in het programma ga je ervaren dat goed ademhalen je extra power geeft als je op de fiets zit.

Welke Ademhalingsoefening werkt het best bij jou?  

Doel van de oefening: het ontspant wanneer het jou uitkomt.

Daarom houden we het graag simpel. Hoe meer instructies, hoe ingewikkelder het wordt en als het ingewikkeld wordt, dan is het niet meer ontspannen.

Hieronder geven we een simpele oefening die bij de helft van de mensen goed werkt:

Oefening 1:

Adem in door je neus en uit door je neus.

Je stuurt je ademhaling niet, het enige dat je bewust doet is pauzeren na je uitademing.

Dus in door je neus, uit door je neus en dan pauzeren.

Je hoeft niet zo lang mogelijk te pauzeren, maar net zo lang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen. Het grote voordeel van deze eenvoudige oefening is dat je hem altijd kan doen en dat anderen niet zien dat je iets doet :)

Begin je te gapen? Krijg je kriebels aan je neus? Word je duizelig? Ga je zuchten? Ontspant dit? Of krijg je het juist benauwd? Word je slaperig? Krijg je tintelingen in je arm? Voel je hoofdpijn opkomen?

Dan ademde je vóór de oefening sneller dan nodig. Dat kan een momentopname zijn, maar hoe dan ook duidt het op een ingesleten patroon, dat al veel langer bestaat. Als deze oefening werkt raden we aan om deze te gebruiken. Het voordeel van deze oefening is dat je het kunt doen zonder dat iemand anders ziet dat je de oefening doet. Dit is op veel plekken en in veel situaties handig. Denk aan vergaderingen, in de file, in de trein of tijdens een ruzie.

Werkt deze oefening niet? Probeer dan deze oefening:

Oefening 2:

Adem in door je neus, niet te diep.

Adem uit door je mond, verleng je uitademing door een tuitje van je mond te maken en pauzeer.

Je hoeft niet zo lang mogelijk te pauzeren, maar net zo lang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen.

Welke van deze 2 oefeningen voelt het prettigst? Doe die oefening vanavond gedurende 10 minuten, kort voor je gaat slapen.

En.... 10 minuten lijkt kort, maar het is best lang

Succes ermee.

Groet,

Aart Vierhouten

Ps. Meer weten over ademhalingsoefingen: 7 redenen om een ademhalingsoefening te doen.