Terug

Dag 16: Fietsen met muziek

Opzwepende muziek werkt stimulerend. Da's mooi. Zeker wanneer je liever op de bank wil zitten, maar je weet dat je eigenlijk moet fietsen.

Dus muziekje erbij en gáán.

Muziek kan er echter ook voor zorgen dat je de grens tussen opbouw en roofbouw niet in de smiezen hebt: je gaat te hard, zonder dat je er erg in hebt. Oftewel, je rijdt niet in de opgegeven trainingszone door een te hoge hartslag.

Veel belangrijker nog is dat naast muziek er ook nog de rijwind is die je zelf ontwikkeld en zo een extra stoorzender vormt voor een belangrijk zintuig waar je op kan vertrouwen wanneer je fietst, namelijk je gehoor!

Denk aan scooters, auto's vrachtwagens en tractoren die je niet of nauwelijks hoort aankomen. Door je gehoor ben je extra alert en zorg je zo op de fiets vaak voor je eigen veiligheid.

Tijdens het fietsen kan je zonder muziek ook luisteren naar diezelfde rijwind en de geluiden uit de natuur. Ook je ademhaling en beenomwentelingen zijn beter te controleren zonder muziek. Ben je een muziekfietser? Fiets dan minstens twee keer per week zonder muziek je gaat verrast zijn wat je allemaal waarneemt. Het is wennen, maar je hebt er een hoop lol van.

Groet en trainse,

Aart