Welke ademhalingsoefening werkt het best?

Er zijn honderden ademhalingsoefeningen maar welke ademhalingsoefening werkt nu het best bij jouw?

Dat is persoonlijk.

Wij helpen je graag op weg.

Hou het simpel

Doel van de oefening: het ontspant wanneer het jou uitkomt.

Daarom houden we het graag simpel. Hoe meer instructies, hoe ingewikkelder het wordt en als het ingewikkeld wordt, dan is het niet meer ontspannen.

Hieronder geven we een simpele oefening die bij de meeste van de mensen goed werkt:

Oefening 1

Adem in door je neus en uit door je neus. 

Je stuurt je ademhaling niet, het enige dat je bewust doet is pauzeren na je uitademing. 

Dus in door je neus, uit door je neus en dan pauzeren. 

Je hoeft niet zo lang mogelijk te pauzeren, maar net zo lang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen. Het grote voordeel van deze eenvoudige oefening is dat je hem altijd kan doen en dat anderen niet zien dat je iets doet.

Begin je te gapen? Krijg je kriebels aan je neus? Word je duizelig? Ga je zuchten? Ontspant dit? Of krijg je het juist benauwd? Word je slaperig? Krijg je tintelingen in je arm? Voel je hoofdpijn opkomen?

Dan ademde je vóór de oefening sneller dan nodig. Dat kan een momentopname zijn, maar hoe dan ook duidt het op een ingesleten patroon, dat al veel langer bestaat. Als deze oefening werkt raden we aan om deze te gebruiken. Het voordeel van deze oefening is dat je het kunt doen zonder dat iemand anders ziet dat je de oefening doet. Dit is op veel plekken en in veel situaties handig. Denk aan vergaderingen, in de file, in de trein of tijdens een ruzie.

Werkt deze oefening niet? Probeer dan deze oefening:

Oefening 2

Adem in door je neus, niet te diep. 

Adem uit door je mond, verleng je uitademing door een tuitje van je mond te maken en pauzeer. 

Je hoeft niet zo lang mogelijk te pauzeren, maar net zo lang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen.

Voelt een oefening ontspannen aan?

Het is echt de moeite waard om deze oefening gedurende honderd dagen elke dag tien minuten te doen. NA 100 dagen ZIT HET IN JE BREIN EN GA JE HIER ENORM VEEL PLEZIER AAN HEBBEN, OP EN NAAST DE FIETS! Wil je meer weten? In het hoofdstuk De Ademhaling uit KOPWERK staat de theorie en praktische oefeningen uitvoerig en duidelijk beschreven.

Testen of en welke oefening voor jou werkt kan door middel van een hartslagmeter. Daalt je hartslag gedurende de oefening, dan slaat deze aan. Blijft je hartslag gelijk of stijgt deze, dan is het goed om een andere oefening te proberen.